Sunday, May 19, 2013

Whatsapp


Sekarang ni semua penggerak duk guna whatsapp untuk berbincang, lebih mudah kata mereka.

Bagi yang tiada henset pintar, mulalah ahli usrah yang lain push guna rebate rasuah 1Malaysia untuk beli henset baru.

Perbincangan sangat rancak, hingga ada yang tak buat meeting face to face dah. Memadai dengan whatsapp.

Itu ok lagi. Ada yang kata tak perlu usrah, cukuplah dengan whatsapp. Ok, yang ni kita boleh selidik fikrahnya di lain masa.

Nak dibuatkan cerita, iPhone yang aku pakai ni kurang pintar, ada masalah wifi. Nak subscribe internet, membazir, baik guna iPad je.

Maka, apabila menyelidik di internet, aku temui suatu software yang boleh menyelamatkan poket ikhwah yang berdegil nak guna Nokia 3310. Katanya malas nak charge phone. Seminggu cukup charge sekali.

....

Bluestacks.

Ianya merupakan suatu aplikasi yang menggunakan OS Android dalam PC atau Mac anda. Dua-dua aku dah try dan alhamdulillah ok.

Cara-caranya:
Google: Download bluestacks
Klik downloads
Run downloader
Klik myapps
Klik Search apps
Search for whatsapp
Pilih server
Tunggu beberapa saat (ikut kelajuan internet negara korang)
Tekan apps whatsapp dan daftar macam biasa.
Sekarang anda boleh menggunakannya. Jangan lupa sebut alhamdulillah.


Abu Khalid,
Hamba Allah, Kuli Dakwah.

4 comments:

As said...

applicable for iPad kah?

Hussaini Abu Khalid said...

Buat masa ini tidak ada untuk iPad. Hanya untuk Mac & PC (Windows)

Kalau iPad, boleh JB atau guna iTools.

Wallahua'lam

Anonymous said...

Ana try guna di windows OS kat laptop tapi tak berjaya. Dah berjaya install tapi dia asek kata no contacts padahal dah add contact dah. Tau kenapa?

Hussaini Abu Khalid said...

Sepatutnya, bila nta install, nta seolah-olah install android os dalam laptop

Nta kena login google account

Lepas tu kena install whatsapp apps

Lepas tu kena masukkan no nta
Tunggu pengesahan

Lepas dah sahkan, nta sah boleh guna

Namun, contact memang takde dalam tu kerana kena add contact tru google id atau dalam android itu sendiri

Hanya group conversation yang ada kat dalam apps whatsapp baharu

Kalau nta nak contact personal, nta kena tulis sendiri nombor telefon person tu





Nta stuck di mana?

[Blog Archieve]

[Ahlan Bina]