Tuesday, October 26, 2010

Anda seorang book-addict apabila


Anda seorang book-addict apabila,

1) baca buku sampai tak sedar dah pukul 4 pagi (sikit jer lagi ni nak habiskan gak!)

2) happy giler nampak orang baca buku kt dlm putra lrt (nak tengok tajuk buku tp segan la pulak)

3) kad perpustakaan memang sentiasa penuh kuota - pinjam adik, kawan (sape2 jer la) punya kad (PNM sekarang guna I/C ganti kad pinjaman so camner, takkan nak pinjam I/C org kot? sob sob)

4) tak sah kalau tak singgah kedai buku kalau pergi shopping complex mana-mana pun

5) kalau keluar ke mana-mana, rasa serba tak kena bila tak bawa buku bersama. Kalau terlupa bawa, memang rasa monyok semacam.

6) suka hidu bau buku, terutama yang baru beli - sebelum belek mesti sedut baunya dulu kemudian baru baca.

7)anda memberi markah kpd shopping complex berdasarkan adanya kedai buku di dalamnya atau tidak dan mutu kedai buku berkenaan.

8)lebih suka keluar berseorangan sbb boleh duk berjam-jam kat kedai buku (melainkan teman yg ikut tu pun 2x5 macam kita jugak le)

9)Membeli buku-buku baru hampir setiap minggu w/pun buku yg sedang tunggu untuk dibaca dah bertimbun kat bilik.

10)Marah gila apabila buku kegemaran anda diadaptasi ke filem dan pengarah filem menukar jalan cerita dan dialog.

11)Berdoa kpd Allah supaya janganlah membutakan mata kita selagi kita hidup sbb khuatir takleh baca buku lagi (erm, ataupun ni saya sorang je yg buat??)

12)Memberi buku sebagai hadiah di semua majlis (kahwin, ulangtahun) tanpa memperdulikan bahawa si penerima tu ulat buku ke tak.

13)Tak gemar memandu sebab takleh membaca dlm kereta.

14)Takleh tidur kalau tak membaca atas katil.

15) Menangguh kerja-kerja lain apabila sedang membaca buku

16) Rasa geram apabila telefon berbunyi semasa sedang membaca

17) Sangat suka membaca review buku-buku baru dalam surat khabar atau katalog dari kedai buku.

18) Perlu fikir 2 kali sebelum pergi ke kaunter pembayaran di kedai buku, takut2 terbanyak sangat buku dan tak cukup duit pulak nanti nak membayarnya

19) Tidur dengan buku di sebelah

20) Pada akhir shopping trip, duit paling banyak dibelanja di kedai buku berbanding dengan kedai lain

21 ) Kita tak rasa apa2 kalau beli buku yang Rm30 atau lebih , tapi kalau benda lain kita akan soal semula diri patut ka beli.

22) Sanggup memujuk rayu emak (sebelum kahwin dulu) atau suami (selepas kahwin) dalam kapasiti mereka sebagai penasihat kewangan supaya benarkan beli buku-buku tambahan walaupun sedar yang duit sudah menyusut dengan dahsyatnya

23) Setiap ruang rumah yang bersesuaian sekurang-kurangnya mesti ada sebuah buku supaya bila ada saja masa luang sedikit pun, boleh capai buku dan baca.

24) Selalu berasa ruang paling indah di rumah adalah ruang di mana rak buku berada.

25) Sanggup meredah shopping complex semata-mata untuk mencari sebuah buku..

26) Boleh menghabiskan buku yg baru dibeli/dipinjam sepanjang perjalanan sebelum sampai ke rumah (esp zaman2 tidak memandu dulu)

27) bercita-cita menjadi sangat kaya supaya tidak perlu lagi berkira-kira duit semasa hendak membeli buku.

28) Bila time 'melabur' bawak buku dan baca dalam jamban.

29) Berapa kali dah baca belakang botol syampu, botol conditioner, botol sabun cair etc sementara menunggu dua minit for the darned conditioner to condition your hair?

30) Walaupun dah diperli dan digoda dek family and friends, anda masih belum dapat di "lured to the dark side" untuk membuka Facebook account. Alasan? I'd rather be reading!

31) Senyum aje (atau senyum juga) bila timbul rasa sangat puas hati dapat beli buku - buku (walaupun tak termasuk dalam bajet)

32)Bila di kedai buku, pandang buku ini, baca sinopsis rasa macam nak beli, pandang buku kat sana (rak yang berlainan mungkin), baca sinopsis pun rasa macam nak beli. Geram bila teringat duit sangat2 memaksa TIDAK BOLEH membeli.. Ishk!

33)Bila tengok di rak buku, buku2 yang dah dibeli dan belum dibaca, buka dan baca. Pandang semula ke rak, ambil lagi 1 buku, buka dan baca pula. "Dah! Letak balik! Baca 1 sahaja". - Agaknya, saya jer kut... Hehehe

34) Sanggup beli plastik meja yang tebal yg semeter RM3.50 tu untuk balut buku. Supaya terjaga , tidak kotor dan tidak terkepak.

35) Rasa sedih sangat bila tempat kita tak ada kedai buku yang best utk kita pi. Hu hu.

36) bila dah start baca buku, kawan baik awak ajak awak bergosip pn awak buat x layan.. (lepas tu, kalau saya x marah dia sbb buat bising, dia akan marah saya sbb buat bodoh.. hehehe)

37) bila awak baru je sampai rumah, member2 kat rumah sume tanya, "beli buku apa hari ni?" padahal, awak x cakap pn awak ade beli buku ke x.. pulak tu, bukan dieorng nk tnye awk ok ke x td? ade orng nk ragut awak ker? ade orang nak langgar awak ker? citt..

38) lepas je beli buku, kawan awak terus rampas buku2 tu n simpan kt tempat lain. dia kata,"kau ni bukannya betul pun.. aku simpan dulu semua buku2 ni.. esok lepas exam baru aku bagi ko baca.. itu pun satu je.. jgn harap aku nk bg tiga2!!" (sedihnya saya time tu, u all je la yg tau.. berkobar2 nk baca bku baru, tp malangnya kena kuarantin dulu sbb exam da dekat.. merayu2 saya nak buku saya tu taw.. hehehe)

39) kita akan marah bila orang yang dah pinjam buku kita x letakkan buku tu semula pada tempatnya.. (mak ngn adik saya selalu kena membebel dgn saya..)

40) bila anda menjadi perpustakaan bergerak.. sesiapa yang nk pinjam buku, pasti akan pergi menemui anda.. contohnya, "syaee yg comey (dan2 tu la saya comel..), ko ada novel ape? nk pinjam boleh?"

41)Sentiasa berangan-angan dapat kahwin dengan pasangan yang juga minat dengan buku.Sekepala.

42)Nak sangat masuk kelab buku dan rasa ketinggalan jika tidak menyertainya,seperti GR ini.

43)Bercita-cita supaya dapat sebuah kolum buku di akhbar(sedang pujuk editor).

44)Belajar bahasa Inggeris bersungguh-sungguh ketika sekolah dahulu supaya cepat-cepat dapat baca dan faham buku orang putih.(Belajar bahasa Inggeris sungguh-sungguh bukan matematik dan sains, tahu)

45) Buat bajet bulanan, bajet buku mesti at least 15% bigger than any other budget, including (but not limited to) tambaang bas dan juga belanja makan...

(Ish... Sah sakit...)

46) Pergi pesta buku dan plan and janji kat diri sendiri; Aku mesti beli SATU buku aje, SATU ajer. Tup tup... Keluar, beg HAH! Kiri kanan... Lebih 20 buah...

(Eheheh... Guilty here...)

47) Desperately (To an extreme point) nak belajar bahasa lain sebab ada buku dalam bahasa lain tak pernah di translate ke dalam English, inikan pulak Bahasa Melayu...

(There languages and counting >.<)

48) Kawan2 semua ingat yang member sekor ni dah hilang akal. Mana tak nye. Tengah2 jalan pun boleh membaca. Sampai diaorang membebel "Cik adik oiiii... Ni KL, bukan 18th Century England, ada yang kena langar ni kangggg"

(Dah pernah kena langar sekali, hampir kena langar... Lost count... Heheh...)

49) Hidup seharian takkan lengkap kalau tak dapat baca at least SATU page of a good book. Kalau tak dapat, ape2 je la, lepas gian - Surat khabar, pamphlet...

(Isyhhh... Bahaya)

50) Bila member buat lawak, lawak kasar diaorang "you'll run out of shelves.. but knowing you, you ran out of them already so.. you'll run out of floor!"... Sebab diaorang tahu, bilik anda penuh dengan buku and rak anda dah nak runtuh dah... Ouch... Below the belt... Hampehnye kawan...




51) kalau buku tu depressing, boleh jadi depressed berhari-hari- tulah effect buku (dan sebab tu suka baca buku yang happy)

52) boleh ketawa sorang-sorang dlm bas or LRT kalau tengah baca part lawak dalam buku (Terry Pratchett patut diharamkan baca di tempat awam :p)

53. jgn kn kate dalam bas / LRT je, kat mane2 pn sama.. dalam kelas, kat cafe, dewan kuliah, surau, bas stop, airport, shopping complex, dlm kereta, kat rumah, kat mcdonald, senang kate, semua tempat la... kalau da kelakar tu, gelak sorng2 je la.. lepas tu org semua tngk n dalam hati kate, "gile ke ape bdk ni?"..

54. tadi ketawa.. ni menagis pulak.. hurm.. kalau da sampai kt part yg sedih tu, menangis bukan main.. macam la laki kite yg mati.. pulak tu, org kt sebelah, kiri kanan geleng kepala je.. "kenapa la dgn bdk ni? x paham, x paham.."

55. Bila dapat berita kene transfer keje ke mana2 negeri yg unfamiliar, terus risau pasal kedai buku kat situ menepati citarasa @ x. (mcm saya, dapat tau je kene ke kuching, terus surf kedai buku ape yg ada..)

56.exited amat kalau baru kenal someone yg ske baca buku gak, tambah2 plak klu dia ske baca apa yg kita baca..

57.pantang jmpe library, konfem mesti nak tengok masuk buku ape yg ada. (hari pertama smpai tpt keje baru, sy melawat library terus buat kad library hehe..)

58) mak bising sbb selalu sangat beli buku..ayah pun siap kata "jangan sampai membazir..ingat2 sikit" huhu~

59) jealous nengok otai2 mcm dlm GR ni yg dah baca pelbagai jenis buku, n rasa nak bace semua yang mereka dah baca (buku terry pratchett yg mane yg best ye?nak kene g MPH lagi la ni,damn..baru je pegi last friday)

60) Hari Sabtu/Ahad (atau hari off, ape2 je la), orang lain keluar jalan2, tengok TV. Anda plak... Duduk kat rumah, for some who prefers it - put on a good music, duduk comfortably, bukak buku, sedar2, dah pukul 7 petang - alamak... Lupa nak makan tengah hari lak...

61) Teringat buku pada hari raya pertama ketika di kampung nenek sebab boring dgn program raya.

62) Berangan2 nak ada satu bilik yg penuh dgn buku bila dah ada rumah sendiri. (Teringat watak "Eleanor" dalam novel Inkheart)

63)Membuat senarai buku2 yg dah dibeli. Ala2 mcm library sistem sebab sy letak ISBN, tempat beli buku, tarikh beli dgn harga sekali.

64) Dah xde sape nak bertegur sapa dgn sy bila baca buku. Semua org pn dah fhm2 terutama roomate ibarat ckp dgn dinding la kalo sy tgh baca buku. Mls sgt nk layan bersembang.

65) Buka buku pn berhati2 agar tulang blkg buku x patah..nanti buku buruk T-T

66) Pergi ke pesta buku setiap hari sebab risau terlepas pandang buku2 yg menarik atau pun pekedai keluarkan stok2 baru...

67) Rasa nak bunuh orang (ops) kalau ada buku-buku yang hilang, lagi-lagi yang tak sempat di kick-in dalam data :)

68) Kalau travel jauh, akan ada satu beg, yang ada paling kurang 3 buku yang diharapkan dapat dihabiskan semasa trip tersebut :)

69) Bagai nak gila kalau terjumpa kedai-kedai lama yang jual buku-buku lama yang dijual dengan harga-harga lama... which is rm2, rm3...

70) Kalau lalu highway jauh-jauh, mampu habiskan satu buku nipis sambil driving

71) Sangat berharap tak pindah rumah coz tak larat nak angkat buku-buku di library

72) Buku di library, lagi banyak yang belum dibaca berbanding yang dah dibaca

73) no.72 + ... tapi still nak pinjam buku kat library universiti n kat kat kawan-kawan juga

74)Pernah menangis sorang-sorang dalam rapid KL.. sure orang assume saya ni putus cinta.. padahal tengah membaca!!

75) tambahan juga pada no. 65 dan 66 tu - walau tahu unread books melambak, pergi mana pun for some unknown reason kita akan terserempak buku. Pergi grocery shopping (tadi ke Carrefour) nampak buku. Pergi cuti, orang lain bawak balik souvenir and shopping sakan; kita bawak balik buku satu beg. Pergi tinjau orang berjual masa Perhimpunan UMNO kat PWTC, orang lain beli batik la, songket la, macam-macam; kita bawa balik buku jugak. Jenuh ngangkat masuk Komuter.

76) Tambah motto avid reader ek...

77) Menamakan anak sempena nama watak di dalam buku kegilaan anda.

78) you start writing the book itself

79) or, you start REwriting the book itself (like, menokoknambah plot cerita supaya kononnya lagi interesting hahaha)


81) Bila dah baca buku saya akan cerita kat org...lepas tu orang tu tanya "Eh, nak pinjam buku tu bleh tak?" kalau ikutkan nk cakap " beli la sendiri" tapi nnt kesian plak. rasa mcm kedekut ilmu

yang bab nangis n gelak sorg2 x tentu tempat tu biasalah tu.

82) Bila naik lrt yg sempit n x de ruang langsung, rasa nk mengamuk sbb x leh baca buku.

83) ble semua bku author favorite kt library habis di baca dalam masa 6 bln..

84) siang malam asyik teringat kat Goodreads... btw, hanya peminat buku tegar sahaja yg suka melepak kat GR ni. :P

85) Suami sendiri start 'terasa' bila kita buka buku. Dia kata kita tak perdulikan dia, asyik dengan buku saja, haaiiihh... (nasiblah suami mak suka tengok tv!)

86) Anak-anak kena tarik buku yang kita sedang baca supaya kita layan dia. Selalunya dia akan ambil buku dan tengok dengan terbalik sambil berkata, 'Ibu, boleh Ayeh baca buku Ibu ni?'. Sayang, ketahuilah. Ibumu ini sudah ketagihan!

87) Ucapkan salam /selamat pagi / hai pada buku-buku di rak perpustakaan setiap kali lalu berhampiran rak-rak buku di tempat kerja dan bercakap-cakap dengan buku itu dalam hati/separa berbisik (macam botanist bercakap dengan tumbuhan)

88) Masa lalu di tepi-tepi rak buku perpustakaan dalam perjalanan ke bilik air dan lain-lain urusan, akan tersenyum2 seorang dengan bahagianya :D

89) Sentiasa merindu perpustakaan yang banyak berjasa- saya merindui Perpustakaan Awam Besut, UPM dan UM

90) Terkilan sebab dah tak berkesempatan ke perpustakaan lagi, natijahnya beli buku banyak-banyak. Kononnya nak buat perpustakaan peribadi.

91)menolak bila kawan baik rancang makan besar untuk sambut besday kita..sebaliknya minta dibelikan buku :))))(gila+tak malu hahaha)

92)merancang beri buku dihari perkahwinan sebagai buahtangan (instead of telur,sabun,sapu tangan)
'hadiah dari pengantin' dari PTS sangat sesuaiiii..

93) tempat lepak kegemaran adalah tempat yang dipenuhi buku-buku macam perpustakaan atau bookstore (especially those yg bagi kita ruang utk free-reading).

94) buku tu baca ke tidak tetap dibawa ke mana-mana. asal ada peluang je baca.

95) bila orang kutuk cakap membaca kat public tu menunjuk2, kita buat tak tahu je.

96) Pada hari yg kalut, anda mahu ambil baju tetapi terambil buku (sebab buku banyak sangat terpaksa letak dalam almari baju).

97) Rak buku anda roboh gara-gara terlalu banyak buku (dan berat2!) di atas rak itu.

98) dah tak reti nak bagi hadiah apa kat orang lain kecuali buku2.

99) Main nyorok2 pun sempat lagi baca buku.

100) masa tunggu giliran masuk toilet pun baca buku.

101) asal shopping buku je balik terus balut buku takut kerap dibelek kang rosak buku tu.

102) memberi cadangan untuk membukukan topik "and seorang book-addict bila.."

103) masuk kedai baju tak sampai 1/2 jam, tapi masuk kedai buku tak ingat nak balik.


Dicuri sesedap rasa dari forum Goodreads Malaysia, bersama rakan-rakan yang sama-sama juga penggila buku.

Ikhwah, carilah hikmahnya...


"So many books, so little time"
(Frank Zappa)


"Books serve to show a man that those original thought of his aren't very new at all"
(Abraham Lincoln)


"My alma matter was books, a good library... I could spend the rest of my life reading, just satisfying my curiosity"
(Malcolm X)


"Book collecting is an obsession, an occupation, a disease, an addiction, a fascination, an absurdity, a fate. It is not a hobby. Those who do it, must do it. Those who not do it, think of it as a cousin of stamp collecting, a sister of the trophy cabinet, bastard of a sound bank account and a weak mind"
(Jeanette Winterson)


9 comments:

AmirSyafiq said...

okeh.
ana.bukan.

Halaqah Borneo said...

Mantop betul... memang ana belum jadi addict lagi ngan buku... tapi hampir 80% perkara diatas ada pada zaujah ana...huhuhu....

malu nye......

Syukran Prof H

Muhammad Hussaini Khairudin said...

Akhi Azrin, nanti kita kena cari masa ke rumah ikhwah USIM (Zumar)

Mereka dapat infaq buku-buku baru! Beratus-ratus biji pula tu...!

Tapi tak sangka, ada satu buku ana yang terselit di banyak-banyak buku tu. Dah 4 tahun dia menyepi dari ana

Pengajaran: Cop-lah buku anda

Muhammad Hussaini Khairudin said...

Tambah lagi:

104) Rasa bahagia buat master kerana dapat baca sangat banyak buku (berbanding kalau kerja)

Saya Laa Daia said...

Assalamu'alaikum.

Saya salah seorang daripada orang yang addicted dengan buku.

Pernah terseksa jiwa menahan diri dari membeli buku. Akhirnya, tewas juga setelah sebulan lebih menahan godaan membeli buku. Huhu.

Salam kunjungan~

Anonymous said...

salam...extremist tol..huhu...tapi ada gak ciri2 diatas menepati..skrang tak sempat nak bace byak...keja bertimbun

PalTel said...

cukup power. ana akan lawan nta dari kualiti dan kuantiti pembacaan.

65% from the list

Muhammad Hussaini Khairudin said...

:)

With love

unknown said...

salam, akhi, leh suggest buku sedih ape yg enta bace smpai nangis tu?

[Blog Archieve]

[Ahlan Bina]